DOST/2023-03-- Motorlu Araç Ticareti Yapan Münferit İthalatçı Ve Bunların Bayilerince Yapılacak İşlemlere İlişkin Hususlarda Düzenleme Yapılmıştır

Tarih: 17/01/2023 Sayı: DOST/2023  03 17 Ocak 2023

ÖZET İş bu sirkülerde yer alan hususlar, genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup konusuna göre kanun, tebliğ, Cumhurbaşkanlığı Kararı gibi düzenleyici işlemler hakkında yeni düzenlemeleri ve değişiklikleri içermektedir.

     Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 545 sayılı "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

     Bu kapsamda, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257'nci maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendi ile doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda tanımlı bulunan motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden, 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde sayılan türden teminat alınmasına ilişkin verilen yetki kullanılmakta olup, 4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı listede 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi mallar bakımından motorlu araç ticareti yapan münferit ithalatçı ve bunların bayilerince yapılacak işlemlere ilişkin hususlarda düzenleme yapılmıştır.


     Yapılan düzenleme dahilinde belirli bir taşıt markasının distribütörü niteliğinde olmayan ithalatçı mükellefler ve söz konusu mükelleflerin bayileri teminat uygulaması kapsamına alındı. Teminat uygulaması kapsamda bulunan mükellefler, ithalat yapabilmek için 66 milyon lira teminat vermek zorundadır.

     Diğer Taraftan aynı tebliğle söz konusu ithalatçı mükelleflerin, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeksizin işlem yapabilmeleri için sahip olması gereken belgeyi alabilmeleri hususunda taşımaları gereken şartlar da aşağıda yer verildiği gibi belirlendi.

     Buna göre, bu ithalatçıların, asgari 5 milyon Türk lirası ödenmiş sermayeye sahip olmaları, belge için başvuru tarihinden önce en az üç takvim yılı boyunca motorlu araç ticaretiyle iştigal etmiş olmaları ve asgari beş işçi veya personel çalıştırmaları gerekecek.

     İthalatçıların, haklarında, belge talep tarihinden önceki son 5 yıl içinde sahte/yanıltıcı belge kullanıldığına/düzenlendiğine veya gümrük idarelerince adli işlem yapılması gerektiği mütalaasıyla adli makamlara intikal ettirilmiş bir fiilin veya ithalat işleminin olduğuna dair tespitte bulunulmamış olması, belge talep tarihi itibarıyla vergi borcu bulunmaması kriterlerini taşımaları gerekecek.

     Teminat verme konusunda yükümlülüğü bulunan mükellefler para, bankalar tarafından verilen süresiz ve şartsız teminat mektupları, sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleriyle devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeleri teminat olarak verebilecekler.

     Motorlu taşıt imalatçılarıyla yaptıkları yazılı sözleşmeler kapsamında ilgili taşıt markasına ait motorlu araçların Türkiye'de dağıtımı ve satışı konusunda yetkilendirilmiş olan distribütörler veya bunların distribütörlük kapsamında bulunan bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmamaktadır.
 

Bilgilerinize sunulur.