DOST/2024-01-- 7491 Sayılı Kanun İle Diğer Düzenlemelerin Yanı Sıra Bazı Vergi Kanunlarında Da Önemli Değişiklikler Yapılmıştır

ÖZET İş bu sirkülerde yer alan hususlar, genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup konusuna göre kanun, tebliğ, Cumhurbaşkanlığı Kararı gibi düzenleyici işlemler hakkında yeni düzenlemeleri ve değişiklikleri içermektedir.
 

          7491 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 28/12/2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 7491 Sayılı Kanun ile diğer düzenlemelerin yanı sıra bazı vergi kanunlarında da önemli değişiklikler yapılmıştır.

1. Hizmet İhracında Elde Edilen Kazanca Uygulanan İndirim Oranının %80'e Çıkarılması:

          Kurumlar Vergisi Kanununa göre, yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifıkasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye transfer edilmesi şartıyla indirim oranı %50'den %80'e çıkarılmıştır.

Yürürlük tarihi: 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere 28/12/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

2. Yabancı Kurumlara İştirak Eden Kurumlara İştirak Kazancı İstisnasının %50 Oranında Uygulanması:

          7491 sayılı Kanunun 58'inci maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-b maddesinde yapılan değişiklikle, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan anonim ve limited şirket niteliğindeki yabancı kurumlara iştirak eden kurumlara, yurt dışı iştirakin ödenmiş sermayesinin en az % 50'sine sahip olunması ve kazancın elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olması şartıyla, Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-b maddesinde belirtilen diğer şartlar aranmaksızın iştirak kazancı istisnasının %50 oranında uygulanması düzenlenmiştir.

          Ayrıca, Cumhurbaşkanına, bu maddede yer alan; vergi yüküne ilişkin oranları ayrı ayrı veya birlikte sıfıra kadar indirmeye veya kurumlar vergisi oranına kadar artırmaya, diğer oranları ayrı ayrı veya birlikte sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya ilişkin yetki verilmiştir.

Değişiklik, 01/01/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere 28/12/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

3. Yıllara Sari İnşaat Ve Onarım İşlerinde Uygulanan Stopaj Oranlarının Belirlenmesinde Cumhurbaşkanı Yetkisinin Genişletilmesi:

          7491 sayılı Kanunun 60'ıncı maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununun 15'inci maddesinde yapılan değişiklikle, yıllara sari inşaat ve onarım işlerini yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden yapılacak vergi kesintisi oranının belirlenmesine ilişkin yetki genişletilmektedir. Buna göre Cumhurbaşkanına, istihkak bedellerinden, işin; kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara bağlı, ilgili ve ilişkili kuramlara taahhüt edilip edilmemesine ve bunların genel veya özel bütçeli idare kapsamında olup olmamasına, süresine, nev'ine ve yüklenicinin; ana yüklenici, alt yüklenici ya da tam ve dar mükellef olmasına göre ayrı ayrı veya birlikte belirleme yetkisi verilmektedir. Ayrıca yine 7491 sayılı Kanunun 61'inci maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununun “Dar mükellefiyette vergi kesintisi” başlıklı 30 uncu maddesinde yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanının yıllara sari inşaat ve onarım işlerini yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden yapılacak vergi kesintisi oranının belirlenmesine ilişkin yetkileri dar mükellef kurumlar açısından da genişletilmektedir.

Değişiklik, 28/12/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

4. Aracılı İhracat Sözleşmesine Dayanarak Gerçekleştirilen İhracat Faaliyetlerine Kurumlar Vergisinin 5 Puan İndirimli Olarak Uygulanması:

          Mevcut düzenlemeye göre %25 olan kurumlar vergisi oranı; ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına %20 olarak uygulanmaktadır. Kurumlar Vergisi Kanununa göre, kurumlar vergisi ve geçici vergi oranında yapılan değişiklikle, aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya tedarikçi kurumların dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerine ilişkin elde ettikleri kazançlar için de 5 puanlık indirimden faydalanmaları sağlanmıştır.

Yürürlük tarihi: 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelirler ve kazançlara uygulanmak üzere 28/12/2023 tarihinde.

5. 7491 Sayılı Kanunun 63'üncü Maddesi İle Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 14'üncü Maddesinde Yapılan Değişiklikle:

          Kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnasının süresi 30/6/2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Ayrıca, Cumhurbaşkanı, bu maddede belirtilen 30/6/2024 tarihini, bitim tarihinden itibaren her defasında altı ayı geçmeyen süreler halinde üç defa uzatmaya, kazanç istisnasını %0'a kadar indirmeye veya kanuni seviyesine kadar artırmaya, istisna oranını; hesap türü, hesapların vadesi ve hesap açılış tarihine göre ayrı ayrı veya birlikte belirlemeye yetkili kılınmıştır.

Değişiklik, 28/12/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

6. Cumhurbaşkanına İade Hakkını Kısmen veya Tamamen Kaldırma Veya Yeniden Koyma Ve Bu Şekilde İade Hakkı Kısıtlanan Mal Veya Hizmetleri Belirleme Yetkisi Verilmesi:

          7491 sayılı Kanunun 31'inci maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanununun 36'ncı maddesinde yapılan değişiklikle, iade hakkını kısmen veya tamamen kaldırma veya yeniden koyma ve bu şekilde iade hakkı kısıtlanan mal veya hizmetleri belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.

Değişiklik, 28/12/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

7. Sorumlu Sıfatıyla Verilen KDV Beyannamelerinin Verilme Ve Ödeme Zamanlarının Öne Çekilmesi:

          7491 sayılı Kanunun 32'nci maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanununun “Beyanname verme zamanı” başlıklı 41 inci maddesinde yapılan değişiklikle, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanların katma değer vergisi beyannamelerini verecekleri tarih öne çekilerek vergilendirme dönemini takip eden ayın 21 inci günü olarak belirlenmektedir. Yine bu Kanunun 33'üncü maddesi ile de Katma Değer Vergisi Kanununun “Verginin Ödenmesi” başlıklı 46'ncı maddesinde yapılan değişiklikle, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanların beyan ettikleri katma değer vergisi tutarlarını ödeme tarihi öne çekilerek vergilendirme dönemini takip eden ayın 23 üncü günü olarak belirlenmektedir.

Değişiklik, 01/01/2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

8. Bazı Projeler İçin Uygulanan KDV İstisnası Süresi Uzatılmaktadır:

          3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ile 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 7'nci maddesine göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projeler ve 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 23'üncü maddesine göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen eğitim öğretim tesislerine ilişkin projelerden 31/12/2023 tarihine kadar ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanacak olanların; ihale edilmesi ile görevlendirilen veya projeyi üstlenenlere yatırım döneminde proje kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları 31/12/2023 tarihine kadar KDV'den istisna edilmiştir.

9. Götürü Gider Uygulamasının Kaldırılması:

          Gelir Vergisi Kanununun 40'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan birinci parantez içi hüküm uyarınca mükellefler, ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık işleri ile ilgili olarak yapmış oldukları ve belgesini temin edemedikleri giderlerine karşılık olmak üzere, anılan faaliyetlerden sağlanan hasılatın binde beşini aşmamak şartıyla hesaplanan bu giderlerini ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapabilmektedir. 7491 sayılı Kanunun 9'uncu maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu'nun “İndirilecek Giderler” başlıklı 40'ıncı maddesinde yapılan düzenlemeyle götürü gider uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.

Değişiklik, 01/01/2024 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 28/12/2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

10. Haciz Zaptının Elektronik Ortamda Düzenlenebilmesine İmkan Sağlanması:

          6183 Sayılı Kanun (AATUHK)'un “Haciz sırasında bulunacaklar ve haciz zaptı” başlıklı maddesine eklenen cümle ile haciz zaptının elektronik ortamda düzenlenmesine imkân sağlanmıştır.

Yürürlük tarihi: 28/12/2023

11. Bazı Kamu Alacaklarının Taşınmaz Devriyle Ödenmesinde Sürenin Uzatılması:

          6183 sayılı Kanununa göre, özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlar, iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ile bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ve belediyeler dahil bu maddede sayılan kamu idarelerinin taşınmazları, bu kanun kapsamına giren borçlarına karşılık, bütçenin gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin Maliye Bakanlığınca satın alınabilmesinin süresi 31/12/2023tarihinden 31/12/2028 tarihine uzatılmıştır.

Yürürlük tarihi: 28/12/2023

12. Enflasyon Düzeltmesine İlişkin Tebliğ Yayımlandı:

          30/12/2023 tarihli ve 32415 (2.Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de enflasyon düzeltmesine ilişkin yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:555) ile; -Düzeltme sırasında göz önünde bulundurulacak temel ilkelere, -Düzeltme işlemine tabi tutulacak mali tablolara, -Enflasyon düzeltmesi yapma yükümlülüğüne, -Bilançoda düzeltme işlemine tabi tutulacak kıymetlere, -2023 hesap dönemi sonuna ait bilançonun düzeltilmesine, -2024 hesap dönemi ve sonraki dönemlerde yapılacak enflasyon düzeltmesi işlemlerine ve uygulamada özellik arz edebilecek diğer hususlara yönelik açıklamalar.


 
Bilgilerinize sunulur. Saygılarımızla.