HABERLER DUYURULAR

MATRAH ARTIRIMI ÖDEMELERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

          7440 sayılı Kanunun 5 inci maddesine başvuru süresi, anılan Kanunun 9 uncu maddesine göre;

          * Başvuru süresi, 31 Mayıs 2023 tarihi (bu tarih dâhil) olarak,
          * İlk taksit ödeme süresi de 30.06.2023 (bu tarih dahil)
          * Diğer taksitlerin ise bu tarihi takip eden aylık dönemler hâlinde,

          Ödeneceği hükme bağlanmıştır.

          Ancak, 26 Mayıs 2023 tarih 32202 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 25 Mayıs 2023 tarih 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; “7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” da yer alan başvuru süreleri 30.06.2023 tarihine ve ilk taksit ödeme süreleri de 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.

          Cumhurbaşkanı Kararı'nda sadece başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri uzatıldığından, ikinci ve sonraki taksit süreleri uzatılmadığından, uzayan ilk taksit ödeme süresi olan 31.07.2023 tarihi aynı zamanda ikinci taksit ödeme süresi olacaktır. Diğer bir ifadeyle, matrah artırımı hükümlerinden faydalanılabilmesi için; ilk taksit ve ikinci taksitin en geç 31.07.2023 tarihine kadar ödenmesi zorunludur.

          Taksitle ödemeyi tercih etmekle birlikte, peşin ödemek isteyen mükellefler de bu tarihe kadar ödemelerini yapmaları halinde %10 indirimden yararlanabileceklerdir.

Kredi Kartı İle Ödeme:

          7440 sayılı Kanunun 9'uncu maddesinin dördüncü fıkrasında,

          “(4) Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine bu Kanun kapsamında ödenecek olan alacakların 6183 sayılı Kanunun 41 inci maddesine göre kredi kartı kullanılmak suretiyle ödenmesi uygun görüldüğü takdirde, ödemeye aracılık yapan bankalarca, kart kullanıcılarına kredi kartı işlemine konu borç tutarının, taksitler hâlinde yansıtılması ve taksit ödeme aylarında hesaplarına borç kaydedilmesi koşuluyla, bu ödemeler için ödeme tarihi olarak kredi kartının kullanıldığı gün esas alınır ve borçluya tahsilatın yapıldığını gösteren makbuz verilir. Bu şekilde tahsil edilen tutarların bankalarca Hazine veya Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplarına aktarılmasına ilişkin 6183 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirlenen süre, taksit aylarının son gününü izleyen günden itibaren hesaplanır. Bu fıkra hükmüne göre taksitlerin kredi kartı kullanılmak suretiyle ödenmesi, katsayı uygulanmasına engel teşkil etmez.” 

          Hükmü yer almaktadır.

          Bu hüküm, 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan alacak tutarının kredi kartı kullanılmak suretiyle de ödenmesine imkân vermektedir. Kredi kartı kullanılarak ödeme yapılabilmesi için aracılık yapan bankalarla anlaşma yapılması gerekmektedir.

          Mahsuben Ödeme:

          Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine ödenecek alacakların tahsilatı amacıyla ödemeye aracılık yapacak bankalarla gerekli anlaşma sağlanmış olup, kredi kartı kullanılmak suretiyle yapılacak ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılabilecektir. 

          7440 sayılı Kanunun 9'uncu maddesinin beşinci fıkrasında, Kanun hükümlerinden yararlanarak borçlarını yapılandıran mükelleflerin vergi dairelerinden olan alacaklarıyla yapılandırılan borçlarını ne şekilde ödeyebilecekleri hususu düzenlenmiştir.

          Madde hükmüne göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine ödenmesi gereken amme alacaklarına uygulanmak üzere, Kanun hükümlerinden yararlanmak için başvuruda bulunan ve ödenecek tutarları ilgili vergi mevzuatı gereği iade alacağından kendi borçlarına mahsuben ödemek isteyen borçluların, bu taleplerinin yerine getirilebilmesi için başvuru ve/veya taksit süresi içinde ilgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz olarak ibraz etmeleri şarttır.

          Belgelere ek olarak mahsuben iadenin gerçekleştirilebilmesi için teminat, yeminli mali müşavir raporu veya vergi inceleme raporu da aranan durumlarda, bunların da aynı süre içinde vergi dairesine intikal etmiş olması gerekmektedir.

          Matrah Artırımı Taksitlerinin Zamanında Ödenmemesi:

          Tebliğin (II/C-2.b. iv) bölümüne göre, matrah artırımına ilişkin ödemelerin aşağıda belirtildiği şekilde yapılması halinde, matrah artırımı hükümlerinden yararlanılacağı açıklanmıştır:

          7440 sayılı Kanunun 5'inci maddesi kapsamında yapılan matrah ve vergi artırımları üzerine tahakkuk eden vergilerin, taksitli ödeme seçeneğine göre ödenmesinin tercih edilmesi ve ilk iki taksitin süresinde ödenmesi şartıyla kalan taksitlerden süresinde ödenmeyen veya eksik ödenenlerin son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi halinde bu Kanun hükümlerinden yararlanılacağına yönelik Kanunun 9'uncu maddesinin altıncı fıkrasında düzenleme yapılmıştır.

          Buna göre, birinci ve ikinci taksitlerin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla, bir takvim yılında üçten fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırmanın ihlal olacağına yönelik düzenleme matrah ve vergi artırımı hükümlerine göre beyan edilen vergiler açısından geçerli olmayacak ve ilk iki taksitin süresinde tam ödenmesi kaydıyla diğer taksitlerin son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla birlikte ödenmesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır.

          Yukarıda belirtilen şartlar dahilinde ödenmeyen matrah artırımları üzerine tahakkuk eden vergiler, gecikme zammı ile birlikte tahsil edilirken, usulüne uygun ödeme yapılmadığından matrah artırımının sağladığı imkanlardan yararlanılamayacaktır.

          * 2022 yılına yönelik matrah artırımında bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince, bu yıla ilişkin yıllık beyannamelerinde hesaplanan vergilerinden mahsup edilemeyen geçici vergiler iade edilmeyecektir. (7440 Sayılı Tebliğ I/C-5d)


Bilgilerinize sunulur.